Schuldvrije Citroen Taartjes!
Lemon's are a girls best friend
Maar een taartje met fruit is een heel ander verhaal. Die zit meestal boordevol geraffineerde suikers, boter en slagroom. En dan heb ik het nog niet over de bodem die, hoe lekker ook, vaak gemaakt is van witte bloem en andere snelle koolhydraten.
If life gives you lemons... Make a lemon pie!
Agar wattes?
Je kunt het kopen bij de toko, want in Azië maken ze er de leukste snoepjes van. Dat wil ik ook nog eens proberen!
Indgrediënten voor een ovenschaal vol Verukkelijke Vierkantjes
- 50 gram havermout/havermeel
- 30 gram amandelmeel
- 20 gram geraspte kokos
- 30 gram proteïne poeder
(kan ook vervangen worden door extra haver/amandel/soja/kokos) - 5 vijgen
- 7 dadels
(Alleen dadels of alleen vijgen kan ook) - 2 eetlepels Kokosolie
- snufje zout
- vers geraspte citroenschil (ongeveer 1 theelepeltje)
- beetje vanille aroma voor de smaak
Citroen Vulling
- 80 gram cashew crème (zelf maken)
- 400 ml (blikje) light kokosmelk
(je kunt ook amandelmelk gebruiken, of half om half, of zelfs half water) - 2 theelepels Agar Agar (8 gram op 1 liter vloeistof)
- 20 gram proteïne poeder (kan ook weggelaten worden)
- citroenrasp 2 tot 3 theelepels
- 80 ml verse citroensap (2 citroenen)
- Vanille en citroen aroma naar wens
- Honing of stevia naar smaak
- Een beetje kurkuma (kruiden) voor de gele kleur
Zo maak je deze Healthilicous Lemon Squares
Stap 1.
Zet de avond voor je deze taartjes gaat maken een bakje met cashewnoten (ongeveer 100 gram) met water in de koelkast te weken. Dit ga je gebruiken voor de citroenvulling. Geen tijd voor weken? Je kunt eventueel ook cashewpasta kopen, maar deze is vaak wat dunner en misschien zitten er toevoegingen in.
Zet de avond voor je deze taartjes gaat maken een bakje met cashewnoten (ongeveer 100 gram) met water in de koelkast te weken. Dit ga je gebruiken voor de citroenvulling. Geen tijd voor weken? Je kunt eventueel ook cashewpasta kopen, maar deze is vaak wat dunner en misschien zitten er toevoegingen in.
Stap 2.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een glazen ovenschaal in met een beetje kokosolie. Voeg alle ingrediënten voor de bodem in een sterke food processor en laat op volle snelheid draaien tot de vijgen en dadels helemaal zijn opgenomen in het mengsel en het een beetje aan elkaar blijft plakken. Voeg eventueel wat extra dadels of vijgen toe aan het deeg of een lepel kokosolie.
Stap 3.
Het deeg hoort een beetje kruimelig te zijn, maar bij aandrukken blijft het aan elkaar plakken (net als een koeksjesdeeg bodem) Gooi het deeg in de ingevette ovenschaal en verdeel het gelijkmatig over de hele oppervlakte en zorg dat er overal een gelijk laagje in de schaal zit. Bak deze bodem in ongeveer 12 tot 15 minuutjes op 180 graden tot de zijkanten een beetje bruin beginnen te kleuren en laat afkoelen op een rooster.
Stap 4.
Als de bodem in de oven zit, of afkoelt begin je aan de vulling. Dit is een beetje lastiger. Je begint met het maken van de cashewcrème. Je kunt eventueel een beetje extra maken, want je kunt er nog véél meet kanten mee op!
Laat de noten uitlekken en dep ze een beetje droog. Doe de geweekte nootjes in een blender en laat die op hoge snelheid draaien. Af en toe even de zijkanten leeg schrapen en weer onderin scheppen en na een poosje (best even doormixen) vormt er zich een kleverige cashew pasta! Super lekker opzichzelf, maar ik doe er meestal al een snufje zout door bij het mixen. Schep de cashewcrème uit de blender en meet 80 gram af.
Laat de noten uitlekken en dep ze een beetje droog. Doe de geweekte nootjes in een blender en laat die op hoge snelheid draaien. Af en toe even de zijkanten leeg schrapen en weer onderin scheppen en na een poosje (best even doormixen) vormt er zich een kleverige cashew pasta! Super lekker opzichzelf, maar ik doe er meestal al een snufje zout door bij het mixen. Schep de cashewcrème uit de blender en meet 80 gram af.
Stap 5.
Doe de cashewcrème, samen met je kokosmelk (of amandelmelk of half om half) in een steelpan en roer even goed door zodat de cashewcrème een beetje mengt met de vloeistof. Dan strooi je hier 2 eetlepels (een half portiezakje) agar agar op. Laat dit 5 minuutjes, zonder te roeren of te verwarmen staan om de agar te activeren.
Na die 5 minuten voeg je alle andere ingrediënten toe en voor de kleur een klein beetje kurkuma(koenjit) poeder voor de gele kleur, en roer je met een garde terwijl je het mengsel langzaam tot koken brengt. blijf goed roeren en proef of je de smaak lekker vindt. Laat het mengsel als het kookt nog 10 minuutjes doorkoken en blijf proeven. Misschien wil je er een beetje extra citroenschaafsel in, of juist een beetje meer honing of (gezoete) proteïne poeder. De ene persoon houdt van zoet, de ander heeft liever een frissere smaak, experimenteer een beetje is mijn advies!
Na die 5 minuten voeg je alle andere ingrediënten toe en voor de kleur een klein beetje kurkuma(koenjit) poeder voor de gele kleur, en roer je met een garde terwijl je het mengsel langzaam tot koken brengt. blijf goed roeren en proef of je de smaak lekker vindt. Laat het mengsel als het kookt nog 10 minuutjes doorkoken en blijf proeven. Misschien wil je er een beetje extra citroenschaafsel in, of juist een beetje meer honing of (gezoete) proteïne poeder. De ene persoon houdt van zoet, de ander heeft liever een frissere smaak, experimenteer een beetje is mijn advies!
Stap 6.
Giet het mengsel na 10 minuutjes koken op de afgekoelde bodem en zet in de koelkast om af te koelen. Agar Agar stijft ook op bij kamertemperatuur, maar in de koelkast gaat het net even sneller, en kun je dus sneller genieten van een healthilicious stukje citroen taart!
Giet het mengsel na 10 minuutjes koken op de afgekoelde bodem en zet in de koelkast om af te koelen. Agar Agar stijft ook op bij kamertemperatuur, maar in de koelkast gaat het net even sneller, en kun je dus sneller genieten van een healthilicious stukje citroen taart!
na ongeveer een uur is alles helemaal afgekoeld en opgestijfd en kun je met een scherp mes vierkantjes snijden. Bewaar de taartjes in een afgesloten bakje in de koelkast en serveer ze koud met een beetje kokosrasp eroverheen of wat citroenschaafsel....
0 reacties:
Een reactie posten